Trage Schildklier Wat Te Doen

Published Feb 19, 23
4 min read

Wat is de oorzaak van een trage schildklier?

Een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling van het lichaam en hebben invloed op bijna alle lichaamsprocessen.

Symptomen van een trage schildklier zijn onder andere vermoeidheid, gewichtstoename, droge huid, haaruitval, geheugenproblemen, trage hartslag en een verhoogd cholesterolgehalte. Deze symptomen kunnen vaak mild zijn en worden soms toegeschreven aan andere aandoeningen of levensstijlfactoren.

 

Een trage schildklier kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder auto-immuunziekten, bepaalde medicijnen, jodiumtekort en problemen met de hypofyse. Het is belangrijk om de oorzaak van de trage schildklier vast te stellen, zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Behandeling van een trage schildklier bestaat meestal uit het nemen van schildklierhormoon supplementen. Dit zijn medicijnen die de ontbrekende hormonen aanvullen en het lichaam helpen om normaal te functioneren. De dosering van deze medicijnen moet worden aangepast aan de individuele behoeften van elke patiënt en regelmatig worden gecontroleerd door een arts.

Naast medicatie kan het veranderen van de levensstijl ook helpen bij het verminderen van symptomen van een trage schildklier. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap. Het is ook belangrijk om stress te verminderen, omdat dit kan bijdragen aan het verergeren van symptomen.

In sommige gevallen kan een trage schildklier leiden tot complicaties zoals onvruchtbaarheid, depressie, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om regelmatig de schildklierfunctie te laten controleren door een arts en eventuele symptomen serieus te nemen.

Natuurlijk Middel Tegen Trage Schildklier

Al met al kan een trage schildklier veel impact hebben op de kwaliteit van leven van een persoon. Het is belangrijk om de symptomen serieus te nemen, de oorzaak te laten vaststellen en de juiste behandeling te starten om de schildklierfunctie te verbeteren en eventuele complicaties te voorkomen.

Gelukkig is haaruitval en schildklier meestal tijdelijk en behandelbaar. Bekend is dat schildklier gerelateerd haarverlies en veranderingen in de haargroei enkele opvallende kenmerken hebben: Diffuus, verspreid haarverlies over de hele hoofdhuid. Haarverlies op de hoofdhuid dat leidt tot ronde, gladde kale plekken. Verlies van lichaamsbeharing. Een kenmerk van hypothyreoïdie is het verlies van wenkbrauwharen (hyper schildklier).

Hypothyreoïdie maakt uw haar droog en stug, terwijl hyperthyreoïdie het haar zacht en fijn maken. Dunner wordend haar is een van de veel voorkomende problemen bij mensen met schildklierproblemen. Kale plekken zijn specifiek voor alopecia areata. Alhoewel auto-immuunaandoeningen vaak samen gaan met schildklieraandoeningen is dat niet altijd het geval - hyper schildklier. Haaruitval door te snelle of te trage werking van de schildklier gaan vaak samen en staan op zichzelf.

De schildklier is een klein orgaan dat zorgt voor een goede werking van veel lichaamsfuncties. De waarden van het schildklier stimulerend hormoon, TSH, Tri-joodthyronine, T3, en thyroxine, T4 zijn belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen. Een gestoorde schildklierfunctie is van invloed op uw haargroei. Andere oorzaken van haarverlies zijn bijvoorbeeld: Schildkliermedicatie. Voorgeschreven medicijnen kunnen in zeldzame gevallen haarverlies veroorzaken.

Een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een trage schildklier:
  1. Auto-immuunziekte: De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie in ontwikkelde landen is Hashimoto's thyroïditis. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt en beschadigt, waardoor deze niet meer voldoende hormonen kan produceren.
  2. Behandeling van hyperthyreoïdie: Mensen die behandeld worden voor hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) kunnen uiteindelijk een trage schildklier ontwikkelen als gevolg van de behandeling, zoals radioactief jodium of een operatie om de schildklier te verwijderen.
  3. Jodiumtekort: Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Als iemand niet genoeg jodium binnenkrijgt via de voeding, kan dit leiden tot een trage schildklier.
  4. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals lithium, kunnen de schildklierfunctie verstoren en hypothyreoïdie veroorzaken.
  5. Aangeboren afwijkingen: In zeldzame gevallen kan een baby geboren worden met een afwijking in de schildklier, waardoor deze niet goed functioneert.
  6. Trauma of operatie: Een trauma of operatie aan de nek kan de schildklier beschadigen en hypothyreoïdie veroorzaken.

Trage Schildklier En Depressie

Het is belangrijk om de oorzaak van hypothyreoïdie vast te stellen, omdat de behandeling afhankelijk is van de onderliggende oorzaak. Een arts kan verschillende tests uitvoeren om de schildklierfunctie te evalueren en de oorzaak van een trage schildklier te achterhalen.

Samen op zoek naar de échte oorzaak

De  Hormoonfactor is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heb ik veel geleerd over voeding en heb mij vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. En waar kwam ik achter? Veel klachten zijn gerelateerd aan onze hormonen en op te lossen met het veranderen van onze voeding. Je buikje, energiedips, slechte huid, menstruatieklachten etcetera.

Navigation

Home

Latest Posts

Thuisbegeleiding Leger Des Heils

Published Nov 27, 23
7 min read

Icare Thuisbegeleiding Vacatures

Published Nov 25, 23
7 min read

Thuisbegeleiding Bieden

Published Nov 19, 23
7 min read